luni, 27 septembrie 2010

Camera de zi: materiale transparente

Muselina, voalurile si plasa induc o stare de bine, indulcind lumina puternica a zilei, putand fi folosite si pentru a mari in mod creativ aspectul ferestrei. Orasenii ar prefera poate sa foloseasca aceste materiale pentru a-si proteja intimitatea sau pentru a ascunde un exterior nu deosebit de estetic. Aceste materiale transparente trebuie alese impreuna cu perdelele principale sau cu draperiile, desi - cel putin vara - ele ar putea fi suficiente pentru a infrumuseta o fereastra.

Decorararea materialelor
Se pot cumpara nenumarate materiale transparente si voaluri - si nu numai in raioanele pentru perdele. Materialele pentru rochii au o paleta imensa de tonuri de organza si organdi, iar piata asiatica ofera matasuri si sariuri frumoase in mii de culori, precum si muselina in tonuri de crem si alb. Materialele transparente arata cel mai bine cand nu sunt foarte impodobite pentru ca atunci dau impresia de budoar. Dar pot fi puse drapate sau aranjate, si se pot gasi nenumarate moduri de tivire. Iata un simplu tiv cu aspect de nasturi pentru o decorare interesanta a ferestrei.

Decoratiunile aplicate pot transforma chiar si cele mai simple perdele. Tematica marina a fost realizata pur si simplu lipind scoici din loc in loc. Snururile duse prin ochiuri si legate de un suport de bambus reprezinta un finisaj incantator, fara cusaturi. Daca strangeti dvs. insiva scoicile, faceti un mic orificiu prin fiecare pentru a trage ata. Le puteti cumpara si gata gaurite.

Motivele decorative aplicate, precum aceste flori din panglica, arata bine pe materialul transparent pentru ca sunt puse in evidenta de lumina soarelui prin perdea.

Festoanele transparente, fara cusaturi, sunt usor de realizat. Cumparati o panza lunga cat de doua ori inaltimea ferestrei si de doua ori latimea ei, apoi rotiti-o larg in jurul barei perdelei. Materialul e prins de bara in spatele festonului.

Textura si model
Perdelele din panza naturala pot fi facute sa para mai interesante scotand cateva fire pentru a forma dungi si patrate. Este mai usor de scos firele din materialele cu fire rare si din fibra tare, dar inainte de a face acest lucru pe toata lungimea perdelei, incercati pe o bucata de proba, pentru a fi sigur ca reusiti si pentru a vedea cum v-a arata rezultatul final. Odata scoase toate firele, au fost adaugati niste nasturi sidefii, pentru a reflecta lumina si pentru a accentua modelul. Capatul are franjuri obtinute tot prin scoaterea firelor, iar sus se termina cu un rand de nasturi.

Stilul cel mai simplu
Daca trebuie sa va protejati intimitatea, iar plasa nu este tocmai stilul dvs, puneti cadre din material transparent la ferestre. Sunt usor de prins, pe cele mai simple suporturi si cu cele mai simple clame. Se pun repede, si la fel de usor se dau jos cad trebuie spalate. Deoarece afara e mai multa lumina in timpul zilei, aceste paravane transparente impiedica trecatorii sa vada inauntru, si nu impiedica patrunderea luminii decat in foarte mica masura. Seara, cand aprindeti lumina, se intampla contrariul, asa ca va trebui sa trageti peste fereastra draperii sau un paravan pentru a va proteja intimitatea.


































sâmbătă, 25 septembrie 2010

Decorarea ferestrelor

Modul in care sunt decorate ferestrele contribuie extrem de mult la intregul stil al camerei. Perdelele, draperiile, baldachinele si alte finisaje minutioase sunt considerate in general clasice, iar cu cat mai pline si mai omate, cu atat sunt mai traditionale. In zilele noastre, acestea se atarna, de obicei, de un suport de plastic, cu sina, care este de regula ascuns de cornise. Suportul din lemn aduce un aer de tara; perdelele sunt prinse fie in clame, fie cu snururi sau inele. In general, stilul modern de decorare a ferestrelor este mai simplu. Se foloseste mai putin material si, tot mai des, se pun aplicatii simple prinse de suporturi cu clame metalice. Sunt eliminate in mare parte, cusaturile, dar efectul de ansamblu este mai elegant si simplu.

Draperii si falduri
Acest ornament a devenit foarte la moda in Anglia, in perioada Regentei de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, si inca mai are o frumusete clasica, conferind eleganta ferestrelor inalte.

Adaugati o cornisa simpla
Perdelele simple de culoare crem, si o cornisa asortata cu marginea in valuri dau un aspect clasic, elegant. Materialul crem-pal da senzatia de lumina, deci, chiar cand sunt trase, perdelele nu creaza un contrast puternic cu peretii albi. O cornisa este un accesoriu minunat in situatiile in care ferestrele sunt destul de joase, deoarece le confera inaltime fara a bloca lumina naturala. Cornisele pot fi folosite, de asemenea, pentru a echilibra diferentele de inaltime in camerele unde ferestrele sunt la diferite niveluri.

Aplicatii rustice
O perdea de culoarea lemnului legata la capat da un aspect rustic incantator acestei ferestre, care seamana cu cea a unei casute taranesti. Senzatia este accentuata de folosirea materialelor rustice - panza in culori naturale si imprimeul cadrilat, vesel.

Detaliile cadrilate dau o nota contemporana. La marginea perdelei au fost aplicate flori unduitoare, care dau senzatia ca se intind in sus pe perdea, asortandu-se cu marginea de sus. O bara mai lunga da senatia unei ferestre mai largi si, de asemenea, ajuta aici la pastrarea proportiilor generale in incapere.

Stil fara varsta
In ambientul unei camere in stil clasic, acest frumos suport metalic cu finisaje in forma de toiag ciobanesc duce un plus de eleganta ferestrei. Perdelele sunt prinse cu cleme care aluneca pe suport. Acest accesoriu discret se potriveste tuturor tipurilor de ferestre deoarece nu eclipseaza perdeaua sau cadrul. Totusi, in cazul ferestrelor mici, trebuie folosite accesorii simple, care maresc. Aceste perdele sunt lungi, elegante, deci pot fi completate cu niste margini de efect, care sunt acest colturi in unghi drept si partea de sus care imita un baldachin.










joi, 23 septembrie 2010

Detalii importante pentru o camera de zi

Detalii conteaza
Fie ca vreti sa adaugati finisaje noi pentru a mari camera de zi si pentru a o face mai interesanta, fie ca vreti doar sa dati viata unui obiect uzat, e momentul sa fiti atent la detalii. O noua tehnica de pictura, un pic de poleiala sau o margine vopsita, toate acestea pot da personalitate incaperii. Nu neglijati pregatirile. Suprafata care urmeaza sa fie reconditionata trebuie sa fie dreapta, uscata si in stare buna, pentru ca, in caz contrar, orice ati picta sau  aplica se va scoroji in scurta vreme si va avea un aspect zdrentuit.


Motive clasice
Mobila pictata poate reveni la viata daca i se adauga niste detalii clasice, curbate. Incepeti prin a picta un model curb, cu frunze, ca un chenar, pe langa marginea unui sertar sau in jos, pe picioarele unei masute. Pictati frunzulitele in verde pal si lasati-le sa se usuce. Apoi, cu o pensula fina de calitate, evidentiati vinisoarele in verde mai intens. Dupa ce se usuca, adaugati alb si galben pentru a evidentia desenul, cu aceeasi pensula de buna calitate. Dupa ce s-a uscat bine tot desenul, aplicati pe suprafata un strat de lac acrilic pentru a o proteja de lovituri si zgarieturi.


Usa granulata
Textura densa de granulare pieptanata se obtine din amestecul de glet cu o emulsie albastru-azuriu (latex) in proportie 25% glet, 75% vopsea. Aplicati acest amestec pe usa, pe portiuni mici. Inainte de a se usca, luati un pieptene cu dinti rari pentru a trasa liniile in lungul fibrei. Odata uscata bine vopseaua, aplicati un strat subtire de pasta.
Lasati sa se usuce peste noapte si slefuiti apoi pentru a crea un efect surprinzator. La sfarsit aplicati doua straturi de lac, de protectie, lasand sa se usuce intre aplicatii.


Blazoane ornamentale
Majoritatea blazoanelor moderne sunt destul de simple, facute din plastic alb, alama, otel inoxidabil, sticla sau perspex transparent. Iata un mod inteligent pentru a face mai interesanta o bucata de sticla simpla de la o usa. Are avantajul ca modelul poate fi schimbat foarte usor si repede, ori de cate ori vreti sa redecorati camera.


1. Taiati un dreptunghi de carton, putin mai mare decat cadrul. Fixati cartonul pe o bucata de lemn folosind banda transparenta. Pulverizati apoi vopsea aurie in mai multe straturi. Dupa ce vopseaua s-a uscat complet, dezlipiti-o de suportul de lemn. Asezati cadrul in mijlocul patratului autiu si desenati-i conturul cu creionul.


2. Aranjati diferite motive sau imagini pe panoul auriu, apoi fixati-le cum doriti, folosind aracet diluat intr-o cantitate egala de apa.


3. Cu ajutorul unui cutter, decupati cartonul auriu dupa conturul trasat anterior. Adaugati mai multe straturi de lac satinat acrilic, pe baza de apa. Inainte de a aplica un strat, asteptati ca stratul anterior sa se usuce complet.


4. Puneti panoul decorat peste cadrul de la usa si fixati-l in suruburi.


O friza originala
Pentru a obtine o friza arhitecturala, faceti o copie dupa desene specifice, cu permisiune de copyright. Ajustati-le la marimea potrivita. Ajustati-le la marimea potrivita. Decupati-le, lipiti-le pe un tapet mare si lacuiti-le inainte de a te fixa.


Poleirea crinului
Florile de crin poleite aduc o nota neobisnuit de decorativa aplicate pe un perete. Incercati asta in alcovuri, fie alaturi de un semineu, fie pe peretele opus ferestrelor, pentru a reflecta lumina.











marți, 21 septembrie 2010

Camera de zi: Culori calde

Culori calde

O camera decorata in tonuri calde aduce buna dispozitie si stimuleaza creierul, inspirand conversatii de calitate si conferind o atmosfera aparte. In tarile tropicale ca Mexicul, Indonezia sau India, lumina naturala stralucitoare pune in valoare amestecurile fabuloase de tonuri calde cum ar fi ciclamentul cu portocaliu, pe cand tarile mai reci sunt preferate stacojiul cald si orice nuanta de galben. Tonurile de pamant de maro si sepia emana de asemenea o caldura placuta, care este binevenita in tarile cu clima mai rece.

Stele si dungi

Nuanta de terracota da o senzatie de primitor, dar, daca o folosim pentru a zugravi o intreaga camera, poate parea prea puternica. Efectul poate fi estompat aplicand dungi, alternand nuanta ei cu cea de sidefiu. Pentru un aspect si mai luminos, pe aceste dungi se pot imprima stelute. Ideea se poate aplica in toata incaperea, sau puteti vopsi in dungi doar peretele din fata ferestrei, pentru a reflecta lumina, ceilalti pereti, in nunate inchise de terracota, dand un efect de caldura si umbra.

Spectrul cald

Acest interior somptuos combina toate culorile calde ale curcubeului. Nuantele de rosu, portocaliu si galben sunt combinate cu indrazneala, ca in O mie si una de nopti. Cu cat acestea sunt mai indraznet combinate, cu atat efectul e mai mare.
Toate sunt tonuri profunde si puternice, care impreuna dau o senzatie confortabila de caldura, daca nu sunt intrerupte tonurile pale, al caror impact vizual ar fi prea puternic. Tapiseriile vechi cu fir aurit de pe sofa, oglinda poleita si masa de lemn dau o usoara nota de relaxare, iar tablia verde induce o senzatie de racoare.

Tonuri de pamant

Imitand tonurile naturale de afara, culorile de pamant pot fi amestecate si combinate cu incredere.
Pentru ca sunt una cu natura, schemele de pamant sunt de multe ori frumoase. Aici, caldura lemnului netratat se combina cu nuantele de maro si cele nisipii, creand o paleta coloristica naturala, blanda, cu care va puteti acomoda usor.

Amestecuri indraznete

Pentru a crea o schema cu adevarat exotica si calda, incercati sa amestecati culorile sclipitoare ale mirodeniilor Orientului. Aici, tonurile blande de curcuma, scortisoara si nucsoara au fost combinate cu succes pentru a conferi un aspect interesant, ce aminteste de nordul Africii. In paleta coloristica a acestor nuante sunt o multime de alte tonuri care ar merge bine impreuna.

Combinatii extroverte

Sapte panze de sari galbene, rosii si portocalii au constituit sursa de inspiratie pentru aceasta
schema incendiara. Prinse sus, devin niste perdele minunate, iar lumina pe care o difuzeaza pare ca amesteca toate aceste culori. Pernutele roz si rosii adauga nuante vii, ce se integreaza in decorul creat de o combinatie fierbinte ca aceasta.

Caldura eleganta

Tonul moale de roz poate constitui un punct bun de plecare pentru a crea o schema pe culori calde. Aici este combinat cu o perdea intr-o nuanta intensa de indigo si cu un scaun elegant de bronz.







































































































































luni, 20 septembrie 2010

Amenajari interioare: Camera de zi

Mai mult ca orice alta camera, camera de zi (livingul) este destinata timpului liber.
E folosita pentru relaxare - lectura, vizionarea programelor tv, muzica si primirea oaspetilor.
Uneori trebuie sa fie pusa bine la punct, dar poate nu doriti sa arate prea pretentios.
Solutia e de a gasi un model de baza, modificand apoi detaliile - decorarea ferestrelor, accesoriile, iluminatul, care pot fi schimbare cu usurinta oricand.















Inspiratie alba

Elegant, fara varsta si iubit de arhitecti si designeri, albul pe alb arata bine intotdeauna,
indiferent de stil. Albul este calm, reflecta lumina si nu distrage, dar sunt multe nuante de alb
din care putem alege, de la tonurile de alb rece, ca de creta, la cele calde ca de unt, din aripile
unei lebede sau petalele unui trandafir. Intr-o camera umbroasa, cu ferestre care dau spre gradina,
peretii albi vor reflecta plantele, imprimand o nuanta de verde, dar intro camera orientata spre soare,
albul stralucitor va fi prea puternic. Priviti tonurile diverse de alb din natura si nu va sfiiti sa
folositi o combinatie de tonuri intr-o singura camera.


Texturi contrastante
Intro camera fara culoare se poate folosi textura pentru a adauga o nota contrastanta. Aici, o perna,
si un covoras pufos puse pe o tapiserie fina ies in evidenta intr-o camera alba.
Albul, care reflecta lumina, accentueaza forma si textura, fapt demonstrat de acest papier-mache alb
delicat. Bobocii de liliac alb confera un element textual de efect unei camere albe.



Forma pura
Accentuati cu alb liniile ferme. Aici, un fotoliu patrat completeaza forma geometrica rigida a unui
semineu modern. Camerele minimaliste cum e aceasta au nevoie de unele imbunatatiri, asa ca folositi
accesorii simple. Doar trei plante de salteluta (Soleirolia) puse in ghivece cu forme geometrice
ascutite, in ton cu semineul, sunt suficiente pentru a crea un efect vizibil.
Cresc natural in forma de sfere perfecte, alcatuind prin ele insele o geometrie.

Un strop de culoare
Doua ghivece cu merisor turcesc (Buxus) tuns in forma de globuri au fost aduse de afara pentru a
sublinia puritatea din restul incaperii. Plantele sunt o modalitate excelenta de a aduce culoare in
camerele albe din decor. Dar, deoarece acest tip de arbusti nu rezista mult timp inauntru, trebuie
folositi doar pentru anumite motive si pe perioade limitate, iar apoi trebuie replantati in gradina.